Wprowadzenie
Rzetelnie zaplanowana spiżarnia to jedna z najlepszych inwestycji jakie możesz zrobić w swojej kuchni. Spiżarnia to w zasadzie miejsce, gdzie możesz przechowywać swoje produkty spożywcze tak, aby nie traciły one swojej jakości, co pozwoli Ci zaoszczędzić nie tylko czas ale i pieniądze.
Jak zacząć z planowaniem swojej spiżarni
Planowanie spiżarni rozpoczyna się już przy aranżacji całej kuchni. Dlatego najpierw musisz zaplanować, gdzie chcesz utworzyć swoją przestrzeń spiżarni. Półki spiżarniane zdobią niejedną kuchnię, dlatego warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego miejsca.
Wskazane jest, aby miejsce to było ciemne, chłodne oraz suche. Ważne aby skrzynie i półki, na których składasz swoje produkty miały kontakt z powietrzem, dzięki czemu będą odpowiednio wentylowane.
Dobór półek do spiżarni
Sklepowe półki, dość często, nie spełniają swojego zadania, ponieważ są zbyt krótkie, ciasne i niepraktyczne a kolekcja słoików i puszek z czasem zapełnia wszystkie wolne powierzchnie.
Dlatego też warto zdecydować się na półki spiżarniane na wymiar, które dopasujemy idealnie do swojej kuchni. Tego typu rozwiązanie pozwoli nam na oszczędność miejsca oraz zwiększenie jej użytkowej przestrzeni.
Organizacja spiżarni
Po wyborze odpowiedniego miejsca i dobraniu idealnych półek oraz skrzyń spiżarnianych czas na organizowanie Twojego nowego miejsca do przechowywania zapasów.
Warto zacząć od segregacji produktów. Zestaw w swojej spiżarni pojemniki, w których ulokujesz rzeczy potrzebne do przygotowania jedzenia. Idealnie, jeśli pojemniki będą przezroczyste, co ułatwia pracę i daje możliwość sprawdzenia, co i kiedy kupić lub zużyć.
Wszystko musi być porządnie oznaczone. Warto pobawić się w kreatywną oznaczenie słoików nazwą, datą ważności czy też stopniem ostrości.
Podsumowanie
Zrobienie spiżarni w kuchni to w zasadzie koszt niewielki, a korzyści z takiego rozwiązania będą stanowić komfort i łatwość przechowywania produktów.
Pamiętaj, aby wszystko było dobrze zorganizowane, zgodnie z twoimi potrzebami, co pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze.
Zaletą spiżarni jest też poprawa jakości przechowywanych produktów i dostępność ulubionych rzeczy cały czas pod ręką.